Η Στατιστική είναι επιστήμη που επιχειρεί να εξαγάγει γνώση χρησιμοποιώντας εμπειρικά δεδομένα.
Επεξήγηση:Τα εμπειρικά δεδομένα ενδέχεται να είναι διάφορα. Τα πάντα εξαρτώνται από τον « συλλέκτη» των δεδομένων αυτών και λιγότερο από τον αναλυτή τους. Διότι αν ο συλλέκτης είναι μάγκας τότε ο αναλυτής παραγκωνίζεται. ( εδώ κολλάει έξοχα και η φράση παίρνει τον πούλο)
Το παραπάνω δεν ήταν επεξήγηση παρά μόνο μία ευκαιρία να χρησιμοποιήσω τη λέξη συλλέκτης που σκέφτηκα και θεώρησα ότι ήταν πολύ έξυπνη για να τη κοτσάρω εδώ.
Ζητάω εξηγήσεις κυρία κολοκύθι:Είναι Δευτέρα 11 το βράδυ. Διασχίζεις την Κηφισού προς τα κάτω, βγαίνεις Ποσειδώνος και κολλάς σε κίνηση μεγέθους τραβηγμένης ουράς γαϊδάρου. Προχωρώντας ανακαλύπτεις ότι ο σύλλογος ανώνυμων εναλλακτικών πλοιάρχων έχει σύναξη στη μαρίνα του Φλοίσβου και έχει κλείσει όλη τη λεωφόρο.
Δε γίνονται αυτά τα πράγματα αναφωνείς. Δευτέρα βράδυ ο κόσμος βλέπει τηλεόραση. Ποτέ δεν έχει κίνηση τέτοια ώρα.
Πριν μία ώρα:
- Ναι ρε φίλε σου λέω. Σε ένα τεταρτάκι θα είμαι εκεί σου λέω. Άδειος ο δρόμος.
Σε περίπτωση που σε κουτσουλίσει και νυχτόβιο πουλί παίρνεις μακράν έξτρα πόντους.
Το να παίζεις με τις πιθανότητες , λοιπόν, είναι ένα παιχνίδι το οποίο μπορεί να αποβεί εξαιρετικά κερδοφόρο αν δεν αψηφήσεις τον παράγοντα της μη ολοκλήρωσης.*
Το να μη γίνει λοιπόν αυτό που περιμένεις να γίνει είναι το ίδιο πιθανόν με το να αλλάξεις στη διαδρομή γνώμη για αυτό που ήθελες να γίνει.
Είναι ας πούμε σα να ακούς το perfect day , ένα τόσο γλυκό, ευχάριστο, χαρούμενο και –επιτέλους-βγήκα-από-το-λάκο -με-τα-φίδια τραγούδι και να πλαντάζεις στο κλάμα., πιθανότατα επειδή η day δεν ήταν τόσο πέρφεκτ.
Θεωρητικά οι πιθανότητες του να κλάψεις με ένα τέτοιο τραγούδι είναι ελάχιστες. Πιο λίγες και από τις πιθανότητες που υπάρχουν όταν έχεις μπλέξει με παντρεμένο δισεκατομμυριούχο χασάπη να παρατήσει τη γυναίκα και το χασάπικο και να σε ακολουθήσει στις Μαλβίδες.
Συμπέρασμα από τα παραπάνω που καταρρίπτει κάθε μαθηματικό συλλογισμό:Όταν έχεις 75 % πιθανότητες να σου συμβεί κάτι , έχεις επίσης 75% πιθανότητες να σου συμβεί ακριβώς το αντίθετο.
Επειδή τούτο όμως το μπλογκ το διαβάζουν εκατοντάδες περιβόητοι λογιστές , εφοριακοί, στατιστικοί αναλυτές, καθηγητές, πρυτάνεις και ο πρόεδρος του μαθηματικού ινστιτούτου δικαιολογούμαι και λέω ότι όλα τα παραπάνω εντάσσονται σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να σώσω αυτό το μπλογκ ,το οποίο έχει μία συνεχή και αδιάκοπτη φθίνουσα πορεία ,από τον απόλυτο μηδενισμό καθώς ο συγγραφικός μου οίστρος βρίσκεται σε πέλμα. **
Άσχημο παιχνίδι , στατιστικά αποδεδειγμένο, μπορεί να παίξει η επιλογή καρυδών. Σύμφωνα πάντα με εξακριβωμένες έρευνες ο μέσος άνθρωπος επιλέγει καρύδες σύμφωνα με το σχήμα και κυρίως με το αν το καφέ μαλλί απ έξω είναι έντονα και δε πρασινίζει. Η αλήθεια είναι ότι η φρεσκότητα και η γεύση της καρύδας δεν έχει καμία σχέση με το απ έξω καθώς το 75% των καρυδών που αγοράζουμε από τα σούπερ μάρκετ είναι τζίφος αν και είναι ευπαρουσίαστες.
Συμπέρασμα:
Αν θες να φας καλή καρύδα η μόνη σου ελπίδα είναι να πας στη Μαλαισία, αλλιώς προτίμησε τα σοκολατάκια μπάουντι.
Στοιχηματίζω:
Το 20% των σχολίων θα αναφέρονται στο πόσο τους αρέσει η καρύδα και το 35% για τη κατάθλιψη που τους πιάνει όταν ακούνε το πέρφεκτ ντάι.
Άλλο πράγμα σου λέω.
*μη ολοκλήρωση: Άσχημο συναίσθημα που μπορεί να σε οδηγήσει στη παράνοια,
**Το πέλμα μου σε σετάκι με τη πατούσα και τα δάχτυλα μου στο 75 % των καθημερινών μου δραστηριοτήτων.